Gorgonzola risotto

Gorgonzola risotto

Creamy gorgonzola risotto: an enveloping combination of carnaroli rice, intensely flavoured cheese and a delicious note in every forkful
Servings for

4 people

Preparation time

30 mins

Cooking Time

18 mins

Total Time

50 mins approx.

DifficoltÃ

Easy

Calories

300-400

Perché non aggiungere al trito di cipolla la Zucca Bertagnina di Dorno?! Giusto una manciata di cubetti. Con un Riesling DOC Oltrepò Pavese, amerete questo piatto

Ingredienti

• 300 g di riso Carnaroli
• 200 gr di gorgonzola DOP
• 100 g di Grana Padano DOP
• 1 cucchiaio di prezzemolo tritato
• 1 pezzetto di cipolla
• 50 g di burro
• 2 dl latte o panna
• Olio d’oliva
• Brodo leggermente salato
• Sale

Preparation

1

Tagliate il gorgonzola a dadini e mettetelo a bagno nel latte per mezz’ora circa, quindi scolatelo.

2

Finely chop the onion. Heat a little oil in a pan and wilt it.

3

Add the rice and toast it, stirring it with a wooden spoon.

4

Add the boiling broth, a little at a time, and cook.

5

Towards the end of cooking, add the gorgonzola cheese and adjust the salt.

6

Mantle the cooked rice with parmesan cheese, butter and parsley.

Tips

  • Potete servire il risotto con un’ulteriore spolverata di Grana Padano grattugiato e dei gherigli di noci.
  • Se desiderate un risotto più cremoso, potete aggiungere un cucchiaio di yogurt greco o di ricotta

Variants

  • You can try adding a diced pear.
  • You can use a cheese other than Grana Padano, such as Parmigiano Reggiano or Pecorino Romano.

Note

CARNAROLI PAVESE is a very popular rice due to its special composition and the presence of amylose: the grains are very firm, ensuring perfect cooking and separation of the grains even when the preparation is not consumed immediately.

Nutritional informations:

Here is a rough estimate of the nutritional values for a standard portion of gorgonzola risotto (approx. 1 cup or 240 grams):

  • Calories: 300-400 kcal
  • Fats: 10-20 grams
  • Carbohydrates: 40-50 grams
  • Protein: 10-15 grams
  • Sodium: 500-800 milligrams
  • Calcium: 100-200 milligrams
  • Vitamin A: 100-200 IU
  • Vitamin C: 1-3 milligrams
  • Iron: 1-2 milligrams
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