4 people
30 mins
18 mins
50 mins approx.
Easy
300-400
Perché non aggiungere al trito di cipolla la Zucca Bertagnina di Dorno?! Giusto una manciata di cubetti. Con un Riesling DOC Oltrepò Pavese, amerete questo piatto
Ingredienti
• 300 g di riso Carnaroli
• 200 gr di gorgonzola DOP
• 100 g di Grana Padano DOP
• 1 cucchiaio di prezzemolo tritato
• 1 pezzetto di cipolla
• 50 g di burro
• 2 dl latte o panna
• Olio d’oliva
• Brodo leggermente salato
• Sale
Preparation
Tagliate il gorgonzola a dadini e mettetelo a bagno nel latte per mezz’ora circa, quindi scolatelo.
Finely chop the onion. Heat a little oil in a pan and wilt it.
Add the rice and toast it, stirring it with a wooden spoon.
Add the boiling broth, a little at a time, and cook.
Towards the end of cooking, add the gorgonzola cheese and adjust the salt.
Mantle the cooked rice with parmesan cheese, butter and parsley.
Tips
- Potete servire il risotto con un’ulteriore spolverata di Grana Padano grattugiato e dei gherigli di noci.
- Se desiderate un risotto più cremoso, potete aggiungere un cucchiaio di yogurt greco o di ricotta
Variants
- You can try adding a diced pear.
- You can use a cheese other than Grana Padano, such as Parmigiano Reggiano or Pecorino Romano.
Note
CARNAROLI PAVESE is a very popular rice due to its special composition and the presence of amylose: the grains are very firm, ensuring perfect cooking and separation of the grains even when the preparation is not consumed immediately.
Nutritional informations:
Here is a rough estimate of the nutritional values for a standard portion of gorgonzola risotto (approx. 1 cup or 240 grams):
- Calories: 300-400 kcal
- Fats: 10-20 grams
- Carbohydrates: 40-50 grams
- Protein: 10-15 grams
- Sodium: 500-800 milligrams
- Calcium: 100-200 milligrams
- Vitamin A: 100-200 IU
- Vitamin C: 1-3 milligrams
- Iron: 1-2 milligrams