4 people
20 mins
30 mins
50 mins approx.
Easy
350-450
Da gustare vicino a un Buttafuoco DOC, oppure, perché no, una birra cruda artigianale italiana, che esalta questo risotto con le sue note di malto e spezie
Ingredienti
- 300 g Carnaroli rice from Carnaroli Pavese
- 200 g sausage
- 35 g dried mushrooms
- Olio extravergine d’oliva
- 1 small piece of onion
- 1 spicchio d’aglio
- Meat broth
- 1/2 glass of red wine
- Grana Padano PDO
- Salt
Preparation
Mettete a bagno nell’acqua tiepida i funghi secchi per un quarto d’ora circa.
Then clean them, rinse them under running water and cut them into chunks.
Spellate e tagliate a rondelle la salsiccia, quindi mettetela in un padellino sul fuoco, in modo che rosoli nel grasso che perderà . Quando avrà preso colore, spruzzatela con il vino e lasciatelo evaporare.
In un altro tegame fate rosolare nell’olio la cipolla, finemente tritata, e lo spicchio d’aglio intero. Aggiungete i funghi e i pezzi di salsiccia
Incoperchiate e continuate la cottura per una de- cina di minuti, bagnando eventualmente con un po’ di brodo qualora l’intingolo risultasse troppo asciutto. Alla fine togliete lo spicchio d’aglio.
Boil the rice in boiling, salted water and drain it. Season with sausage and mushrooms and sprinkle with grated Parmesan cheese.
Tips
- If you do not have meat broth, you can use vegetable broth
Variants
- You can use a cheese other than Grana Padano, such as Parmigiano Reggiano or Pecorino Romano.
Note
CARNAROLI PAVESE is a very popular rice due to its special composition and the presence of amylose: the grains are very firm, ensuring perfect cooking and separation of the grains even when the preparation is not consumed immediately.
Nutritional informations:
Here is a rough estimate of the nutritional values for a standard portion of sausage and mushroom risotto (about 1 cup or 240 grams):
- Calories: 350-450 kcal
- Fats: 15-25 grams
- Carbohydrates: 40-50 grams
- Protein: 12-18 grams
- Fibres: 2-4 grams
- Sodium: 600-800 milligrams
- Potassium: 400-600 milligrams
- Vitamin C: 3-6 milligrams
- Calcium: 100-200 milligrams
- Iron: 1-3 milligrams