Risotto with sausage and mushrooms

Risotto with sausage and mushrooms

Un’esplosione di sapori autunnali, con il gusto robusto della salsiccia e l’aroma terroso dei funghi, in un abbraccio cremoso di Carnaroli
Servings for

4 people

Preparation time

20 mins

Cooking Time

30 mins

Total Time

50 mins approx.

DifficoltÃ

Easy

Calories

350-450

Da gustare vicino a un Buttafuoco DOC, oppure, perché no, una birra cruda artigianale italiana, che esalta questo risotto con le sue note di malto e spezie

Ingredienti
  • 300 g Carnaroli rice from Carnaroli Pavese
  • 200 g sausage
  • 35 g dried mushrooms
  • Olio extravergine d’oliva
  • 1 small piece of onion
  • 1 spicchio d’aglio
  • Meat broth
  • 1/2 glass of red wine
  • Grana Padano PDO
  • Salt

Preparation

1

Mettete a bagno nell’acqua tiepida i funghi secchi per un quarto d’ora circa.

2

Then clean them, rinse them under running water and cut them into chunks.

3

Spellate e tagliate a rondelle la salsiccia, quindi mettetela in un padellino sul fuoco, in modo che rosoli nel grasso che perderà. Quando avrà preso colore, spruzzatela con il vino e lasciatelo evaporare.

4

In un altro tegame fate rosolare nell’olio la cipolla, finemente tritata, e lo spicchio d’aglio intero. Aggiungete i funghi e i pezzi di salsiccia

5

Incoperchiate e continuate la cottura per una de- cina di minuti, bagnando eventualmente con un po’ di brodo qualora l’intingolo risultasse troppo asciutto. Alla fine togliete lo spicchio d’aglio.

6

Boil the rice in boiling, salted water and drain it. Season with sausage and mushrooms and sprinkle with grated Parmesan cheese.

Tips

  • If you do not have meat broth, you can use vegetable broth

Variants

  • You can use a cheese other than Grana Padano, such as Parmigiano Reggiano or Pecorino Romano.

Note

CARNAROLI PAVESE is a very popular rice due to its special composition and the presence of amylose: the grains are very firm, ensuring perfect cooking and separation of the grains even when the preparation is not consumed immediately.

Nutritional informations:

Here is a rough estimate of the nutritional values for a standard portion of sausage and mushroom risotto (about 1 cup or 240 grams):

  • Calories: 350-450 kcal
  • Fats: 15-25 grams
  • Carbohydrates: 40-50 grams
  • Protein: 12-18 grams
  • Fibres: 2-4 grams
  • Sodium: 600-800 milligrams
  • Potassium: 400-600 milligrams
  • Vitamin C: 3-6 milligrams
  • Calcium: 100-200 milligrams
  • Iron: 1-3 milligrams
Facebook
X
Pinterest
WhatsApp
Threads

More inspirations

Recipes

Gorgonzola risotto

Creamy gorgonzola risotto: an enveloping combination of carnaroli rice, intensely flavoured cheese and a delicious note in every forkful